Z I E K T E S  
Hoefzweer vaak oorzaak van kreupelheid

"Gisteren had mijn paard nog nergens last van vanmorgen is hij ineens kreupel!"
Zo komen mensen vaak bij mij...
Waar ik dan meestal aan denk is een hoefzweer (pododermatitis). Na enige dagen kan het been dik worden in de kootholte en op de kogel. Ook kan er een wisselende kreupelheid ontstaan, de ene keer erger dan de andere keer.
Een hoefzweer is een ontsteking van de hoeflederhuid. Het proces kan door bacteriën of kneuzing ontstaan. Is de kreupelheid door stoten of bevangenheid ontstaan dan komen er geen bacteriën aan te pas. Het stoten of kneuzen spreekt voor zich en kan vergeleken worden met een bloeduitstorting.
Hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door vergiftiging (meestal eiwitvergiftiging).

Door bacteriën onstaat de kreupelheid. Bacteriën dringen binnen door scheurtjes in de hoorn. Kwetsbare plaatsen zijn: steunsels, verzenhoeken en de witte lijn. De bacteriën nestelen zich in de lederhuid en de ontsteking begint. De beschadiging van de lederhuid kan ontstaan doordat scheurtjes doorlopen tot in de lederhuid. En zo kan vuil binnentreden.
Een beschadigde lederhuid kan ook ontstaan door vernageling of nageldruk. Bij vernageling wordt de lederhuid geraakt en ontstaat er directe kreupelheid. Bij een drukking ontstaat kreupelheid binnen 10 dagen na het beslagen zijn.
Kreupelheid door hoefbevangen: Dat zal ik in een nieuw onderwerp uitleggen.

Behandeling
Wordt de lederhuid beschadigd door een kneuzing dan kan dit behandeld worden met koud water.
Na een paar dagen een ijzer met hoefzool aanbrengen zodat de kneuzing rust krijgt en kan herstellen. Een hoefsmid kan d.m.v. laagje voor laagje afsnijden kijken of er pus vrijkomt en zo de druk van de ontsteking wegnemen.
Als dat het geval is dient die plek goed vrijgelegd te worden. Het vrijleggen van een ontstekingsproces dient nauwkeurig te gebeuren en alle losse delen van de hoeflederhuid moeten verwijderd worden. Daarna een hoefijzer met verwisselbare zool zodat je de zool goed schoon kunt houden.
Als er mensen zijn die problemen hebben met kreupelheid ben ik graag bereid te helpen.