V O E D I N G  
Overvoeding (voedingssupplementen)

Wat de laatste tijd in de mode is, is om je paard voedingssupplementen bij te voeren.
Vaak kom ik in de praktijk paarden tegen die helemaal overvoerd zijn met voedingssupplementen. (Wat ik steeds erger vind, is - als je de reclame gelooft - je een paard niet gezond meer kunt houden zonder voedingssupplementen)
Mensen denk toch eens even goed na!

Ik kom geregeld bij bedrijven die paarden opfokken, en in de zomer komen de jonge paarden niet op stal, dus ze leven op gras ze moeten groeien en botten aanmaken.
Daarbij spelen ze minimaal 10 uur per dag met andere paarden.
In de herfst komen ze binnen en bij 99% van de paarden is geen aanwijzing van een tekort aan vitaminen en mineralen vast te stellen. De paarden zijn gezond. Veel opfokkers zeggen zelfs dat paarden in de winter buiten moeten verblijven, om genoeg beweging te hebben en zich net zo goed te ontwikkelen als in de zomer.

Als ik die jonge paarden in de herfst onderzoek vind ik meestal geen of weinig stofwisselingsproblemen. Als ze in de lente weer op de weide gaan onderzoek ik ze weer, en vind bij ongeveer 2 van de 10 paarden een probleem wat met voeding te maken heeft.
Deze opfokker geeft ongeveer 1 kilo brok per dier per dag verder hooi en stro naar behoefte. En bij opfokkers die vitaminen en mineralen bij geven loopt dat op naar 5 van de 10 paarden die dit krijgen.
Deze opfokker geeft 1,5 tot 2,5 kilo brok plus een mengsel vitaminen en mineralen in poedervorm. (Naar zijn mening mogen ze niets te kort komen) Bij de eerste opfokker zijn de paarden meestal wat schraal (net niet rib vrij). Bij de tweede opfokker zijn ze in goede conditie (naar mijn mening iets te vet). Dan is er nog een opfokker die voert alleen voordroog en maïs en een mengsel van vitaminen en mineralen (geen brok). Daar vind ik in de lente 8 van de 10 paarden met voedingsproblemen, en de paarden zijn er erg vet (naar mijn mening veel te vet), en bij die paarden zie ik ook nog veel hoeven die brokkelen of scheuren.

Dus naar mijn mening is extra vitaminen en mineralen voeren overbodig of zelfs schadelijk. Normaal hooi bevat voldoende vitaminen en mineralen. Op het einde van de winter kun je een keer een vitaminenstoot geven maar meer is echt niet nodig voor opgroeiende paarden.
Zijn er mensen met problemen met voeding of met opfokken van jonge paarden, ik ben graag bereid om hen te helpen om de jonge paarden zonder veel problemen groot te krijgen.