V E U L E N S  
Vervolg: Van opfok tot driejarigen

Om jaarlingen een goede voorbereiding te geven op het weideseizoen zijn er een paar dingen, die je in acht moet nemen.
Het beste is om vlak voor het weideseizoen de hoeven goed bij te werken zodat er geen verborgen zweren of drukkingen zitten, als de hoeven in de wei langdurig vocht op kunnen nemen en veel bewegen komen de problemen die men niet verwacht had tot uiting.
Bij een hoef die goed bijgewerkt is en waar alle aantastingen er uitgesneden zijn komen veel minder problemen voor.

Verder zou ik alle jaarlingen en/of tweejarigen naar de tanden laten kijken of daar geen problemen mee zijn. Is dat allemaal in orde en ze zijn niet ziek, dan kun je ze zo op de wei zetten. Om ze vroeg in het jaar op de wei te zetten zou ik het eerste weiland schraal bemesten om diarree te voorkomen. En het tweede weiland normaal bemesten en ze er pas in doen als het gras al een beetje harder is, zodat het eiwit gehalte van het gras niet te hoog is. Want: in heel jong gras zit het meeste eiwit, wordt het gras harder dan neemt het eiwitgehalte af, en de drogestof neemt toe zodat een paard er niet zoveel meer van opnemen kan.

Wat ik ook nog onder de aandacht wil brengen, is het weiland niet alleen voor het beweiden te gebruiken, maar ook om het een keer te hooien zodat een wormexplosie uitblijft.
Bij hooien of begrazen met schapen of koeien neemt de wormdruk aanzienlijk af.