T R A I N E N_ / _ B E L E R E N
 
Het mennen van paarden

Vaak kom ik problemen tegen door het verkeerd laten lopen van een paard. Daarmee wil ik zeggen: Een paard moet op eigen benen lopen. Een paard moet over de rug lopen. De voorbenen zijn het stuur en de achterbenen de motor. Dus de achterbenen drukken via de rug de kracht op de borst of haam.

Een paard wat op de voorbenen loopt kan 25% trekken in vergelijking tot een paard wat over de rug loopt. Als een paard gaat hangen op het bit is dit meestal een teken dat hij op de voorbenen loopt. Vaak trekken de mensen het paard in de krul in plaats van hem in de krul te rijden. Als ik paarden beleer, leer ik eerst hem op eigen benen te lopen met een losse teugel. Hij moet zich lang maken, en daarna, als de rug wat ontwikkeld is, hoef je niet veel te doen om hem in de krul te rijden.

Als je mijn wagen bekijkt,zie je dat het paard ver voor de wagen loopt. Je kunt dan de achterbenen goed zien en ze eventueel bijdrijven met de zweep. Het is belangrijk dat je het achterbeen actief houdt. Vaak zie je ook dat een paard op één achterbeen trekt. Hij zet het ander wel bij maar trekt er niet op. Het is belangrijk dat deze fout niet te lang gaat duren want dan gaat hij scheef ontwikkelen. Om dat weer goed te krijgen is meestal een heel gevecht. Als er problemen zijn, wil ik graag helpen.