O P _ S T A L  
Onrustig op stal

Een probleem wat zich de laatste tijd veel voordoet is onrust op stal. In de winter staan de paarden steeds meer op stal, dus hebben ze ook veel minder beweging.
Ik kan er niet genoeg op hameren dat je dan ook minder moet voeren.
Het begint vaak bij het strooisel. Houtkrullen is in mijn ogen geen goed strooisel. Ik zal uitleggen waarom. Als je het paard zijn rantsoen voert in de vorm van brokken en hooi, (er vergeet daarbij niet dat het hooi ook nog te weinig structuur bevat), is dat vragen om stofwisselingsproblemen.
Stro biedt hier de helpende hand. Een paard bepaalt zelf wel of hij structuur nodig heeft of niet. Maar dan moet het paard dit wel tot zijn beschikking hebben. "Wat heeft dit nu met onrust te maken?", hoor ik u denken. Stofwisselingsproblemen veroorzaken slecht werkende ingewanden. Daardoor kan het afweersysteem slechter gaan werken. En dan ontstaan er vele kleine ontstekingen aan b.v. de nieren, de lever of de dikke darm. Stel je eens voor: je hebt een zeurende pijn en je mag je niet bewegen! Een paard zijn stofwisseling is gebaseerd op beweging. Vandaar ook de vele koliekproblemen bij paarden die te weinig bewegen en te weinig ruwvoer krijgen.
Wil je toch je paard op houtkrullen zetten, geef hem dan in ieder geval dagelijks een plakje stro waar hij op kan knabbelen, zodat zijn stofwisseling in de winter niet helemaal onderuit wordt gehaald.