O V E R I G E - O N D E R W E R P E N
 
Staart- en maneneczeem

85 % Van staart en maneneczeem wordt veroorzaakt door stofwisselingsproblemen.
De andere 15 % door steekmugjes (Culcoides, ongeveer 15 soorten in Nederland). De stofwisselingsproblemen worden vaak veroorzaakt door te energierijke voeding en stress.

Waarom heeft stress een dergelijke uitwerking op de stofwisseling van een paard en leidt dat uiteindelijk tot staart en maneneczeem?
Een paard in het wild legt ongeveer 35 km per dag af vooral in stap. Het wilde paard is de gehele dag attent op zijn omgeving. Zodra er gevaar dreigt vertraagt zijn spijsvertering, omdat het paard op dat moment gestresst is.
Een paard wat op stal staat, staat continue in een vluchtrespons en is dus gestrest. De stofwisseling werkt dan vertraagt.
Een gestresst paard verteert weinig en veel wat niet verteerd wordt, zet zich om in gifstoffen.
Deze stoffen worden bij een gezond paard uitgescheiden via de nieren, lever, en darmstelsel.

Bij ontregeling van deze ontgiftingsprocedures kiest het lichaam voor opslag in het bindweefsel en in de huid (het grootste orgaan van een paard). Vooral bij manen en staart vindt deze opslag plaats.
Een paard ervaart dit in de vorm van jeuk.

Dus staart en maneneczeem heeft niets te maken met erfelijkheid, het is de mens die het paard uit de natuur heeft gehaald.
En de mens is daarom ook verantwoordelijk voor het welzijn van het paard.

Zijn er mensen die dit probleem met hun paard hebben, dan ben ik gaarne bereid hen te helpen om deze problemen op te lossen.