N A T U U R G E N E E S K U N D E
 
Natuurgeneeskunde in belang van het paard

In de natuurgeneeskunde krijgen de behandelaren geregeld te maken met het oplossen van problemen waar de reguliere geneeskunde soms geen antwoord op heeft gevonden. Binnen de natuurgeneeskunde gaat de voorkeur uit naar preventie.
Door een helder inzicht in het paard zijn karakter, bouw of leefomstandigheden kun je een situatie creëren, waarin problemen dan niet makkelijk ontstaan.

Uiteraard wordt ieder paard wel eens ziek. Iedere ziekte helpt het paard sterker te worden. Het probleem is om de ziekte in een vroeg stadium te herkennen. Hoe vroeger je erbij bent, des te kleiner is de kans dat de ziekte ernstig wordt. Natuurgeneeskunde biedt meer effect bij kleine of lichte problemen en door samen te werken met de reguliere geneeskunst kan het vaak een prachtig resultaat opleveren. Vaak zie ik tot mijn spijt dat de reguliere dierenarts door blijft modderen tot de eigenaar er genoeg van heeft en vervolgens bij de natuurgeneeskundige aanklopt. Er is meestal dan al zoveel tijd verstreken dat de ziekte ernstiger is geworden, waardoor het dan ook weer moeilijker wordt en langer duurt voor genezing.

Tot mijn grote vreugde zijn er in Nederland en België al verschillende reguliere dierenartsen die mij er in een vroeg stadium bij betrekken en daardoor goede resultaten behaald hebben. Samenwerking tussen de reguliere dierenarts en de natuurgeneeskundige is van groot belang. Een longontsteking kan de natuurgenezer behandelen maar dat duurt veel langer dan dat een reguliere dierenarts dat doet, dus als ik een longontsteking tegenkom verwijs ik de patiŽnt direct naar de reguliere dierenarts. Ondersteunen doe ik het paard echter wel met een middel, zodat het niet chronisch wordt en het lichaam reinigt van reststoffen van een antibioticakuur. Daarnaast kan een natuurgeneeskundige een totaalbeeld van het paard schetsen of een paard al dan niet in balans is, zowel fysiek als mentaal. Blijft deze onbalans te lang duren dan kan er een blijvende schade ontstaan. Daarnaast kan een natuurgeneeskundige informatie verschaffen over de werking van bepaalde organen en deze door bepaalde kruiden te stimuleren zodat de genezing sneller volgt en de weerstand weer wordt opgebouwd.