G E B I T
 
Gebitsproblemen

Het gebit van een paard is niet alleen van groot belang voor het paard zelf, maar ook u ondervindt de gevolgen van een goed of slecht paardengebit. Vroeger voerde men de paarden op een heel andere manier dan tegenwoordig, terwijl de tanden en kiezen van onze paarden hetzelfde zijn gebleven.

Gebitsproblemen kan men onderverdelen in:
1 Erfelijke afwijkingen.
2 Trauma/ongeval
3 Stalondeugden
4 Voeding

Om met erfelijke afwijkingen te beginnen:
wolfstanden, zweefkiezen, onderbijt(snoekmond), overbijt (varkensmond), te nauwe kaak of teveel ruimte tussen de kiezen (diastase).

Trauma/ongeval
De afwijkingen die door een ongeval zijn ontstaan zijn vaak te wijten verkeerde genezing. Denk hierbij aan een tand of kiesbreuk die is ontstaan door een steentje in het hooi. Ook een klap van een ander paard kan blijvende schade veroorzaken.

Stalondeugden
Paarden die raspen en/of kribbenbijten ondervinden vaak een onregelmatige slijtage, zodat goed malen vaak een probleem wordt.

Voeding
Voeding die te hard of juist te zacht is, kan een verkeerde slijtage veroorzaken in het gebit. Gevolg daarvan is dat paarden oppervlakkig gaan kauwen en niet meer goed malen, wat weer invloed heeft op de conditie van het paard.
Paarden zijn van vroeger uit namelijk gewend om hard hooi en harde granen te kauwen en te malen. Tegenwoordig worden veel zachtere brokjes en kuilvoer en voorgekookte granen gevoerd wat weer invloed heeft op het mondslijm.
Kuil en brok blijven bij slecht kauwen in de mond plakken. In verband met bacteriegroei zijn melasse (suikers) uit den boze. Veel paarden stinken dan ook uit hun mond. De bacteriegroei in de mond van het paard heeft wel degelijk te maken met de stofwisseling.
Door natuurlijke granen en droog hooi te voeren kan men dit opheffen.
Granen masseren het tandvlees en reinigen het gebit.
Een regelmatige gebitscontrole van 1 keer in de acht maanden is dan ook een must.
De paardentandarts corrigeert het gebit weer, zodat er geen voedselresten meer in de mond achterblijven en zo veel stofwisselingsproblemen wegblijven.